Begin met een warming up
Het is belangrijk dat je je lichaam opwarmt voordat je het gaat belasten. Door een goede opwarming krijg je minder snel last van blessures, omdat spieren en pezen minder snel kapot gaan en beter belastbaar zijn.
Opwarmen doe je door de intensiteit rustig op te bouwen. Wissel hierbij ook af in boulders op kleine/grote grepen overhang/rechte wand en explosief/statische bewegingen. De duur van de warming up is afhankelijk per persoon maar duurt gemiddeld ongeveer 15 minuten.
Bouw je belasting langzaam op
Begin niet meteen met moeilijke boulders klimmen, maar bouw je sessie langzaam op.
Doe een cooling down
Laat je lichaam weer wennen aan de situatie zoals die was voor de training. Door een cooling down breng je je hartslag weer omlaag en zorg je ervoor dat de spierspanning die nodig was voor de training weer afneemt. Ook vermindert het in veel gevallen spierpijn.
Een cooling down doe je door rustig de intensiteit af te bouwen. Ga dus steeds wat makkelijkere boulders doen. Een cooling down duurt gemiddeld 10 minuten.
Geef je lichaam rust
Na een training heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. Door het herstel word je sterker. Eet, drink, slaap goed en klim wanneer je ongetraind bent geen twee dagen achter elkaar. Luister goed naar je eigen lichaam: Train niet wanneer je ziek bent en sla een training over of pas je training aan wanneer je vermoeid bent.
Campussen vanaf niveau 7a
Uit recent onderzoek is gebleken dat trainen op het campus bord niet aan te raden is voor beginners of voor kinderen onder de 18 jaar, omdat de specifieke kracht die je hiermee traint niet noodzakelijk is als je net begint met klimmen. Daarnaast loop je met campussen snel blessures op. Wanneer word je wel beter van campussen? Wanneer je uitgegroeid bent en het idee hebt dat een tekort aan vingerkracht je belemmert om een hoger niveau te gaan klimmen. Voorwaarde is dat je je goed op kunt trekken en heel rustig van het ene naar het andere latje kunt komen. Wanneer je te hard aankomt op de volgende campus lat is de impact te hoog en is de kans groot dat er blessures ontstaan.
Pijntjes? Blijf er niet mee rondlopen
Heb je pijntjes of een serieuze blessure? Kijk in onze agenda wanneer er een fysiotherapeut in Kei Boulderhal is voor het gratis spreekuur. Wij raden Annatommie of Medicort aan voor blessurebehandeling, omdat zij fysiotherapeuten in dienst hebben die zelf klimmen en/of verstand hebben van klimblessures.