Tips voor blessurevrij boulderen

Beginnen met boulderen: Hoe bouw je op?

Boulderen is een verslavende sport. Er zijn altijd moeilijkere routes om te proberen en als je het vaak doet, maak je veel progressie. Toch is het voor beginnende boulderaars belangrijk om langzaam op te bouwen. Je spieren wennen snel aan de extreme klim-moves, maar je pezen hebben langer de tijd nodig. Hier een aantal tips:

  • Klim eerst een aantal maanden maximaal 2 x per week.
  • Ga je naar meerdere keren in de week? Zorg dat je afwisselend traint; dus niet iedere training proberen weer een moeilijkere boulder te doen. Maak ook eens wat meer meters en doe eens een of meerdere circuitjes van een niveau wat je beheerst.
  • Probeer geen boulders te klimmen die ver boven je niveau liggen.
  • Leer jezelf goed en netjes boulderen. Volg eventueel een techniekcursus.
  • Probeer niet alle bewegingen dynamisch aan te zetten.
  • Probeer jezelf zo breed mogelijk te ontwikkelen. Probeer boulders in alle stijlen.
  • Doe als beginner nog geen klimspecifieke trainingen zoals campussen en hangtraining. Deze zorgen voor een zware belasting van de vingers. Je maakt daarnaast sneller progressie door netter en vaker te boulderen.

Tips voor blessurevrij boulderen

Begin met een warming up
Het is belangrijk dat je je lichaam opwarmt voordat je het gaat belasten. Door een goede opwarming krijg je minder snel last van blessures, omdat spieren en pezen minder snel kapot gaan en beter belastbaar zijn.
Opwarmen doe je door de intensiteit rustig op te bouwen. Wissel hierbij ook af in boulders op kleine/grote grepen overhang/rechte wand en explosief/statische bewegingen. De duur van de warming up is afhankelijk per persoon maar duurt gemiddeld ongeveer 15 minuten.

Bouw je belasting langzaam op
Begin niet meteen met moeilijke boulders klimmen, maar bouw je sessie langzaam op.

Doe een cooling down
Laat je lichaam weer wennen aan de situatie zoals die was voor de training. Door een cooling down breng je je hartslag weer omlaag en zorg je ervoor dat de spierspanning die nodig was voor de training weer afneemt. Ook vermindert het in veel gevallen spierpijn.
Een cooling down doe je door rustig de intensiteit af te bouwen. Ga dus steeds wat makkelijkere boulders doen. Een cooling down duurt gemiddeld 10 minuten.

Geef je lichaam rust
Na een training heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. Door het herstel word je sterker. Eet, drink, slaap goed en klim wanneer je ongetraind bent geen twee dagen achter elkaar. Luister goed naar je eigen lichaam: Train niet wanneer je ziek bent en sla een training over of pas je training aan wanneer je vermoeid bent.

Campussen vanaf niveau 7a
Uit recent onderzoek is gebleken dat trainen op het campus bord niet aan te raden is voor beginners of voor kinderen onder de 18 jaar, omdat de specifieke kracht die je hiermee traint niet noodzakelijk is als je net begint met klimmen. Daarnaast loop je met campussen snel blessures op. Wanneer word je wel beter van campussen? Wanneer je uitgegroeid bent en het idee hebt dat een tekort aan vingerkracht je belemmert om een hoger niveau te gaan klimmen. Voorwaarde is dat je je goed op kunt trekken en heel rustig van het ene naar het andere latje kunt komen. Wanneer je te hard aankomt op de volgende campus lat is de impact te hoog en is de kans groot dat er blessures ontstaan.

Pijntjes? Blijf er niet mee rondlopen
Heb je pijntjes of een serieuze blessure?  Kijk in onze agenda wanneer er een fysiotherapeut in Kei Boulderhal is voor het gratis spreekuur. Wij raden Annatommie of Medicort aan voor blessurebehandeling, omdat zij fysiotherapeuten in dienst hebben die zelf klimmen en/of verstand hebben van klimblessures.

Deze tips zijn tot stand gekomen in samenwerking met Medicort.

Pijntjes? Blijf er niet mee rondlopen!

Pijnvrij sporten (los van een gezonde dosis spierpijn) zou de norm moeten zijn. Je kunt tegenwoordig met sportblessures direct terecht bij een fysiotherapeut, zonder eerst langs je huisarts te gaan. Je kunt dus ook meerdere fysio’s benaderen voor een second-opinion of switchen van fysio als je twijfels hebt over de diagnose. Bij Kei hebben we contact met fysiotherapeuten die ervaring hebben met de sport en bieden we maandelijks een gratis spreekuur aan in samenwerking met Medicort.

Maandelijks fysio spreekuur bij Kei Wagenwerkplaats

Bij FysioHolland Medicort in Utrecht werken fysiotherapeuten die zelf klimmen en gespecialiseerd zijn in klimblessures. In samenwerking met Medicort organiseren we iedere eerste donderdag van de maand een gratis fysio spreekuur van 20:00 tot 21:00 bij Kei Wagenwerkplaats. Tijdens het spreekuur wordt er geïnventariseerd of het goed is om te rusten of een vervolgafspraak te maken voor een behandelplan.
Aanmelden doe je uiterlijk tot 16:00 op de dag van het spreekuur via dit formulier.

Fysiotherapeut spreekuur
Lisette Hagen
[email protected]
088-7080800

Fysiotherapeuten in Amersfoort

De klimfysio’s van FysioHolland Medicort werken normaal gesproken vanuit hockeyclub Kampong in Utrecht.
Hieronder vind je nog een aantal Amersfoortse fysiotherapeuten die vaker met klimmers werken en/of bij ons boulderen.

Arjan van Omme van Annatommie (De Hoef)
email: [email protected]
telefoon: 088-0220600

Germen Huijser van SMC Amersfoort (Centrum)
email: [email protected]
telefoon: 033-8200528